Laulukilpailut ovat kautta aikojen olleet
suosittuja niin laulajien kuin yleisönkin keskuudessa. Rajalliset mahdollisuudet tuoda omia kykyjään ja ääntään esiin suurelle yleisölle houkuttelevat artistin ammatista, sen tuomasta suosiosta ja vauraudesta unelmoivia laittamaan itsensä likoon kilpailuissa. Kilpailu on kuitenkin kovaa ja vain murto-osa läpäisee karsinnan. Näin kuitenkin pystytään löytämään ne valovoimaisimmat persoonat tehokkaasti.
MTV3 kanavan tuottama X Factor sekä Nelosen The Voice of Finland ja sinne nyttemmin siirtynyt Idols, ovat eräitä suosituimpia suomalaisia viihdeohjelmia, jotka keräävät miljoonia katsojia vuosittain. Näissä alun perin ulkomailla suosioon nousseissa ohjelmaformaateissa haetaan uusia laulaja- ja esiintyjäkykyjä monivaiheisen ja haastavan kilpailun avulla. Laulu- ja esiintymistaidot pannaan koetukselle ja usein tunnetuista artisteista koostuvan vakituisen tuomariston lisäksi yleisöäänestys on merkittävässä roolissa, kun valitaan jatkoon pääseviä. Ohjelmissa esiintyneistä laulajista moni on saanut kansainvälisen levytyssopimuksen ja noussut suurille estradeille, mutta ilman kovaa henkilökohtaista työtä pelkkä voitto ei takaa menestyksekästä uraa.
Kilpailujen voittajille on yleensä tarjolla ammattimaista esiintymis- ja lauluvalmennusta sekä mahdollisesti alustava levytyssopimus ja julkisuuden myötä keikkoja, jos materiaalia ja haluja tähän on riittävästi. Voitto kykyjenetsintäkilpailussa ja suuri kotimainen näkyvyys ei kuitenkaan takaa pysyvää jalansijaa musiikkialalla. Pelkkä kaunis ääni on vain yksi osa toimivaa kokonaisuutta, jonka lisäksi persoonan ja esitettävän materiaalin tulee tarjota jotain uutta, joka saa yleisön ja massat kiinnostumaan uudesta tähdestä tai sellaiseksi haluavasta.
Jos voitto ei ole maineen ja mammonan tae, vastaavasti häviö ei sitä estä, sillä moni jatkosta pudonneista artisteista on saanut vietyä näin uraansa eteenpäin. Nimekkäimpinä esimerkkeinä kaikkien tuntema Antti Tuisku, joka aikoinaan sijoittui kolmanneksi Idolsissa ja Jani Wickholm, joka on julkaissut kuusi studioalbumia, joista yksi myi platinaa. Peräti kaksi kisaajaa on päätynyt edustamaan Suomea kansainvälisesti. Vuoden 2004 Idolsin ensimmäinen voittaja Hanna Pakarinen esiintyi 2007 Euroviisuissa. Vastaavasti vuonna 2017 edustamassa oli Leena Tirronen, joka ylsi X Factorin kolmannelle sijalle sen ensimmäisellä kaudella.
Idols
Alun perin Pop Idol nimellä tunnettu brittiläinen ohjelmaformaatti hakee laulajakykyjä alueellisten koelaulujen kautta. Pelkän yksinlaulun lisäksi kisaajat joutuvat laulamaan kolmen ryhmissä ja myös ilman säestystä muiden edessä. Idols on saanut keskustelua herättänyttä julkisuutta maailmalla erityisesti Simon Cowellin tylystä tavasta kritisoida huonoja esityksiä. Osa katsojista pitää tätä epäammattimaisena, mutta toisaalta se myös kerää huomiota ja tuomareiden kärkevät kommentit ovat yksi Idolsin epävirallinen tavaramerkki.
X Factor
Myös brittiläiseen formaattiin perustuva X Factor, aloitti lähetyksensä Suomessa vuonna 2010. Erotuksena The Voice of Finland ja Idols -ohjelmiin, X Factorissa voivat esiintyä myös lauluryhmät ja duot. Vahvan alun jälkeen X Factorin katsojaluvut kuitenkin romahtivat katastrofaalisesti ja siitä tuli lanseerausvuoden suurin floppi, osittain sekavan toteutuksen vuoksi ja ohjelma hyllytettiin ensimmäisen kauden jälkeen. Vuonna 2017 kesällä MTV3 päätti antaa X Factorille uuden tilaisuuden ja uusi tuotantokausi starttasi helmikuussa 2018.
The Voice of Finland
Hollantilaiseen formaattiin perustuva The Voice of Finland tuli Suomeen vuonna 2011 Nelosen toimesta. Se on noussut suureen suosioon ja meneillään on jo viides kausi. Ohjelman tuomaristoon kuuluu suomalaisten artistien kärkinimiä, kuten Tarja Turunen, Michael Monroe, ja Redrama. Esinauhoitettujen esitysten lisäksi The Voicen jännittävintä antia ovat suorat lähetykset. Lapsille tarkoitettu sarja ”The Voice Kids” on sekin saanut suosiota ja sitä on ollut vetämässä mm. Elastinen ja Euroviisuissakin esiintynyt Krista Siegfrids.