Kukapa ei tuntisi suomalaista viihteen monitoimimiestä Vesa-Matti Loiria? Näyttelijä, koomikko, laulaja ja muusikko Vesa-Matti Loiri eli monipuolisen elämän kotimaisen viihteen parissa. Vesa-Matti Loiri, eli ”koko kansan tuntema Vesku” syntyi Helsingissä 4. tammikuuta 1945 ja kuoli 10. elokuuta 2022. Loiri jätti jälkensä monien fanien sydämeen, sillä hän oli suosittu kaikenikäisten suomalaisten keskuudessa. Kotimaisen viihteen suuri legenda näytteli sekä elokuvien että teatteritaiteen parissa rooleja, joita hänen faninsa eivät koskaan unohda.

Kunnioita idolisi muistoa mukavalla tavalla

Haluaisitko kunnioittaa edesmenneen idolisi muistoa jollakin näkyvällä tavalla? Eräs erinomainen keino on tapetoida musiikin kuunteluun tarkoitettu tila kestävällä boråstapeter -valokuvatapetilla. Tiesitkö, että boråstapeter -valokuvatapettien valikoimasta löytyy paljon musiikkiin liittyviä aiheita, joista on mukava valita itselleen se sopivin. Jos jostakin syystä sitä oikeaa ei sattuisi löytymään 21 miljoonan korkealuokkaisen kuvan joukosta, voidaan kuva painaa mistä tahansa valokuvasta taidokasta valokuvatapettia varten. Jos sinulla on kuva vaikkapa idolistasi ja sinusta, niin boråstapeter -tapetteja myyvä nettikauppa auttaa sinua saamaan seinällesi upean tapetin ihailemastasi legendasta.

Tiesitkö, että suosittu ja edullinen boråstapeter -verkkokauppa Kotitapetti tarjoaa sinulle ilmaisen toimituksen ja kuljetuksen haluamaasi osoitteeseen. Tilaa siis samalla haluamaasi teemaan liittyvät tapetit kaikkiin kodin huoneisiin. Tarjolla on aiheita laidasta laitaan, kuten ajoneuvot, urheilu, luonto, vintage, eläimet, harrastukset ja niin edelleen. Muistathan, että boråstapeter -tapetteja myyvästä nettikaupasta voit tilata juuri sen verran tapettia kun tarvitset. Tapetit toimitetaan kotiisi muutamassa arkipäivässä, joten käy tutustumassa monipuoliseen boråstapeter -valikoimaan jo tänään osoitteessa kotitapetti.fi!

Tutustu Loirin uraan kätevästi verkossa

Loiri suositti ensimmäisen elokuvaroolinsa Mikko Niskasen Pojat-elokuvassa 17-vuotiaana vuonna 1962. Legendan varsinainen läpimurto tapahtui kuitenkin vasta Lapualaismorsian-elokuvassa vuonna 1967. Parhaiten Vesa-Matti Loiri muistetaan Spede Pasasen ohjaamista Uuno Turhapuro -elokuvista sekä komediahahmoistaan Tyyne, Jean-Pierre Kusela ja Nasse-setä. Keskitytään tällä kertaa elokuvamaailman sijasta Vesa-Matti Loirin tuottamaan musiikkiin.

Merikantoa, Leinoa ja Kailasta

Vesa-Matti Loiri tulkitsi urallaan muun muassa rakastettuja Oskar Merikannon lauluja ja Eino Leinon runoja. Vesa-Matti halusi tulkita lauluja, joissa on sekä häntä että yleisöä koskettava syvällinen sanoma. Herkkä ja tunteellinen Oskar Merikannon Anniina-kappale saa monien fanien sydämen lyömään ihastuksesta monia lyöntejä. Monen suosikki on myös alun perin Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemä hyväntuulinen Anttilan Keväthuumaus. Erittäin rakastettu on myös Eino Leinon runoon perustuva Lapin Kesä, joka perustuu Eino Leinon kuuluisaan runokokoelmaan Kangastuksia vuodelta 1902. Lapin kesä -laulu sai monta kertaa myös itse mestarin kyyneliin, sillä niin aito ja suomalainen kyseinen laulu on! Musiikkia parhaimmillaan!

Loirin tuotanto on todella laajaa, joten siihen tutustuminen kestää useita päiviä. Sinulle, jolle Vesa-Matti Loirin tuotanto on jo tuttua, on olemassa monia kanavia, kuten netin suoratoistokanavat, joiden kautta voi kuulla Loirin erinomaista tulkintaa elämää suuremmista lauluista. Lue lisää kätevistä netin suoratoistopalveluista vaikkapa tämän linkin kautta.

Vesa-Matti Loirin rakastetuimmat laulut

  • Ihastuttava Lapin kesä -kappale on tallennettu ensimmäisen kerran vuonna 1966 levylle Kaj Chydenius. Myöhäisempi versio on kuunneltavissa musiikkialbumilla Eino Leino vuonna 1978.
  • Nocturne on tunteellinen laulu, jonka Kaj Chydenius sävelsi Vesa-Matti Loirille häälahjaksi. Rakastettu laulu tallentui levylle alkuperäisenä versiona vuonna 1966.
  • Sokean laulajan laulu on ihastuttava kappale, jonka voi kuunnella albumilta Kullervo vuodelta 1992. Oopperaan Kullervo kirjoitettu laulu on Aulis Sallisen sanoittama. Kyseisen sävelmän kantaesitys kuultiin ensimmäisen kerran Los Angelesissa vuonna 1992.
  • Eino Leinon runoon perustuva Trubaduurin laulu on kuultavissa albumilla Eino Leino 4 – Päivän laskiessa, vuodelta 2001.
  • Laulu on iloni ja työni -kokoelma vuodelta 1973.
  • Väliaikaista-kappale, joka löytyy albumilta Vesa-Matti Loiri vuodelta 1994. Väliaikaista-laulu sisältää upean improvisaatio-osuuden, joten huikean kaunis ja elämänmakuinen kappale kannattaa todella kuunnella.