2 Alma ja muut suomalaiset artistit maailmalla

Poptähti Alma

Suomen Idolsissa vuonna 2013 esiintynyt Alma (Alma-Sofia Miettinen) on muutamassa vuodessa noussut kansainvälisille areenoille laulajana ja lauluntekijänä. Vuonna 2014 julkaistu debyyttisingle Karma nousi heti Suomen latauslistan ensimmäiselle sijalle. Menestystä on tullut myös ulkomailla, erityisesti Iso-Britanniassa ja Saksassa ja yhteistyöprojektit nimekkäiden artistien kanssa ovat vieneet Almaa vauhdilla kansainvälisille areenoille. Alma on tuottanut ja esittänyt musiikkia muun muassa marokkolais-amerikkalaisen hip hop artisti French Montanan kanssa. Toistaiseksi suurin hitti on ollut noin vuosi sitten julkaistu “Chasing Highs”, joka on kerännyt lähes 30 miljoonaa katselukertaa YouTubessa.

Alma pähkinänkuoressa

  • Syntynyt vuonna 1996 Kuopiossa
  • Levytyssopimus PME Recordsin ja Universal Musicin kanssa
  • Tehnyt yhteistyötä mm. French Montanan, Charli XCX:n ja saksalaisen DJ-tuottaja Felix Jaehnen kanssa
  • Voitti vuonna 2017 MTV Europe Music Awards Suomen kategorian

Nightwish

Nightwish on yksi kuuluisimpia ja maailmanlaajuisesti menestyneimpiä suomalaisia yhtyeitä. Vuonna 1996 Kiteellä perustettu bändi nousi pinnalle erityisesti sen alkuperäisen laulajan äänen voimin. Tarja Turunen esiintyi Nightwishin keulakuvana aina vuoteen 2005 asti, jolloin hänet erotettiin avoimen kirjeen kera muiden yhtyeen jäsenten toimesta. Vaikka Nightwishilla meni taloudellisesti hyvin, sisäiset ristiriidat ja henkilökohtainen kemia lopetti lopulta lähes vuosikymmenen kestäneen yhteistyön. Turunen on sittemmin jatkanut menestyksekkäästi omalla soolouralla. Ensimmäinen sooloalbumi myi platinaa ja hän on toiminut myös tähtivalmentajana The Voice of Finland -ohjelmassa.

Karita Mattila

Klassisen musiikin puolella Jean Sibeliuksen sivuuttaen, elävistä laulajista Karita Mattila on kansainvälisesti ylivoimaisesti tunnetuin suomalaislaulaja. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja myös ulkomailla Iso-Britanniassa ja nousi julkisuuteen sikäläisen laulukilpailun, Cardiff Singer of the World -voiton myötä kahdeksankymmentäluvun alussa. Karita Mattilalla on klassisen musiikin tausta ja alkuvuosina hän keskittyi esittämään pääasiassa Mozartin, Beethovenin ja Wagnerin tuotantoa. Sopraanojen joukossa Mattila arvostetaan korkealle ja hän on laulanut maailman tunnetuimmilla konserttiareenoilla niin Lontoossa, New Yorkissa, Los Angelesissa sekä Milanossa toimien pääsolistina.

Karita Mattilan meriittejä

  • Voittanut kahdesti Grammyn parhaasta oopperalevytyksestä
  • Myydyin klassisen musiikin suomalainen artisti
  • Ansainnut kolme kultalevyä ja kaksi platinalevyä
  • Jotain vakituisia esiintymisareenoita: Metropolitan Opera, Lyric Opera of Chicago, Lontoon Royal Opera House (Covent Garden) ja Wienin valtionooppera.

Darude

Oikealta nimeltään Ville Virtanen tunnetaan paremmin täällä ja maailmalla nimellä Darude. Hänen ylivoimaisesti tunnetuin hitti on Sandstorm, jota soitetaan edelleen klubeilla eri remixien muodossa ja se on jättänyt myös lähtemättömän jäljen Internet-kulttuuriin meemien, sketsien ja parodioiden muodossa. Darude keikkailee edelleen harvakseltaan ja hän on julkaissut yhteensä neljä studioalbumia, joista viimeisimmän vuonna 2015. Vaikka Daruden muu tuotanto ei ole noussut listojen kärkeen, Sandstorm -single raivasi tietä muille suomalaisille elektronisen musiikin artisteille. Muun muassa deadmau5 on maininnut, että Darude ja hänen hittinsä oli yksi suurimpia syitä eurooppalaisen elektronisen musiikin leviämiseen Yhdysvaltoihin.