Nykyisin moni ulkomainen menestysartisti pysähtyy myös Suomeen maailmankiertueillaan. Täällä pienessä pohjolan maassakin on siis mahdollista käydä katsomassa isoja tähtiä ihan livenä. Miten konsertista saisi sitten parhaiten itselleen jotain muistoja talteen? Kannattaako koko konsertti kuvata omalla älypuhelimellaan, vai kannattaako napata vain pari valittua kuvaa? Lue tästä parhaat vinkit konsertissa kuvaamiseen, niin saat itsellesi talteen mukavat muistot.

Millä laitteella on parasta kuvata?

Keikoille ei yleensä saa ottaa mukaan suuria järjestelmäkameroita, joten ne voi unohtaa saman tien. Ne vievät myös yleensä paljon tilaa, joten senkään puolesta ne eivät ole ihan optimaalisia mukana kannettavia. Nykyiset älypuhelimet ovat kuitenkin jo kamerakuvalaadultaan varsin hyviä, joten niillä saat kyllä tallennettua ihan hyviä kuvia, kunhan otat muutaman asian huomioon. Keikoille kyllä saa tuoda pieniä taskukameroita, joilla saa myös otettua ihan hyviä kuvia, mutta harvalla niitä enää kotoaan löytyy. Keskitytään siis siihen, miten saat omalla kännykälläsi parhaat mahdolliset kuvat.

Huomioi valaistusolosuhteet

Monet keikat järjestetään jäähalleissa, tai muissa sisätiloissa olevalla areenalla. Nämä ovat yleensä hieman hämäriä paikkoja, joten valaistus on syytä ottaa huomioon. Monesti älypuhelimen kamera ei pysty ottamaan kovin tarkkoja kuvia hämärässä ja lisäksi voi tuottaa hankaluuksia jos kuvattava kohde on kaukana. Tämä on usein tilanne konsertissa, jossa artisti tai yhtye on jonkin matkan päässä, jos et ole onnistunut saamaan itsellesi eturivin paikkoja. Jos ottaa tavallisia kuvia älypuhelimen kameralla, kannattaa käyttää useimmista puhelimista löytyvää ”urheilu”-kuvatilaa. Siinä kamera ei yritäkään tehdä pitkää valotusta, vaan nappaa kuvan saman tien. Kameratila on tarkoitettu nopeasti liikkuville kohteille, mutta sama tila toimii hyvin myös hämärässä. Kuvat eivät ole kaikista tarkimpia, mutta kuitenkin selvästi parempia kuin tavallisella kameratilalla otetut kuvat.

Lisäksi monissa uusissa kännyköissä on melko hyvä videokuvaus. Vaikka aikomuksenasi ei olisikaan ottaa videoita, voi se olla kuitenkin hyvä ratkaisu valokuvia ajatellen. Hämärässä videokuva on yleensä hieman tarkempi kuin yksi yksittäinen kuva, joten voit ottaa vaikkapa minuutin videopätkän, josta voit sitten myöhemmin poimia muutaman kuvakaappauksen sopivasta kohdasta. Näin pystyt myöhemmin hakemaan hyvän ja tarkan kohdan videosta ja ottamaan siitä kuvan. Saat huomattavasti parempilaatuisen kuvan kuin ottamalla vain yhden yksittäisen kuvan.

Suurilla ulkoilmastadioneilla järjestetyt konsertit ovat myös suosittuja. Niissä valoa on yleensä enemmän, koska luonnonvaloa on kaikkialla. Silloin voi olla hyvä käyttää kameran muita kameratiloja. Tavallisella tilalla saatat saada hyvinkin tarkan kuvan päivänvalossa. Toki yllä mainittu videokuvaus toimii myös päivänvalossa, jos haluat vasta myöhemmin päättää mistä kohdasta tarkalleen ottaen haluat kuvan.

Huomioi oman puhelimesi ominaisuudet

Puhelimien ominaisuuksissa on myös paljon eroja. Noin sadan euron puhelimessa ei luultavasti ole vielä kovin laadukkaita kameroita, joten kannattaa pitää mielessään millainen puhelin itsellä on. Vaikka noudattaisit yllä mainittuja ohjeita, et välttämättä saa kovin laadukkaita kuvia. Voit myös katsella jotain hieman vanhempia ”lippulaivamalleja”, koska silloin saatat tehdä löytöjä, kuten iphone halvalla hinnalla, eikä tarvitse käyttää useita satoja euroja hyvään älypuhelimeen. Nykyisin markkinoilla on erityisesti kameraominaisuuksilla markkinoituja puhelimia, joilla varmasti edesautat hyvien kuvien saamista konsertissa.

Hyödynnä somekuvat

Monet ihmiset myös haluavat nauttia pelkästään musiikista ja hyvästä tunnelmasta, joten jos et tarvitse itsellesi muistoja talteen, niin voit vain nauttia elämyksestä. Monet artistit julkaisevat keikoiltaan kuvia myöhemmin sosiaalisen median palveluissa, josta voit käydä katsomassa kuvia mikäli niin haluat tehdä.