Suurin osa musiikilla itsensä tavalla tai toisella elättävät eivät ole tähtiä tai edes kovin tunnettuja artisteja. Vain pari prosenttia kaikista ammattilaisista voidaan luokitella kansainvälisesti kuuluisiksi. Kaikki tienaavat rahaa kuitenkin pääosin samalla tavalla: tuottamalla musiikkia, esiintymällä tai toimimalla muissa tehtävissä musiikkibisneksessä. Moni alalle haikaileva saattaa miettiä miten siellä voi nousta parhaiten esiin ja edetä uralla.

Optimistisuus ja usko omiin kykyihin

Itseluottamus ja optimistisuus on tulevan tähden tärkein työväline. Intohimo omaan tekemiseen ja luottamus siihen, että asiat kääntyvät parhain päin ovat avainasemassa alalla, jossa vain murto-osa menestyy. Vuosittain julkaistaan noin 100 000 albumia ja näistä vain muutama sata ovat tarpeeksi suuria hittejä, joilla artisti pääsee rikastumaan ja kartalle. Pitkäjänteisyyttä vaaditaan, sillä näennäisesti yhdessä yössä tähdeksi nousseella on yleensä takanaan liuta epäonnistumisia, joiden kautta hän on voinut kehittyä artistina.

Taloudelliset realiteetit

Artistin tehtävä on tuoda elämyksiä kuluttajille musiikin muodossa tavalla tai toisella. Taiteellisesta vapaudesta joutuu aina jossain vaiheessa tinkimään, jotta kaupalliset kriteerit täyttyvät. Valtaosa tuloista tulee keikkailusta, uuden materiaalin säännöllisestä julkaisusta ja näitä tukevasta brändäyksestä.

Musiikkifestivaalit ovat kasvattaneet tasaisesti suosiota vuodesta toiseen rikkoen yleisöennätyksiä tämän tästä. Monet artistit kiertävätkin pelkästään esiintymässä festareilla, sillä niitä riittää vuoden ympäri.

Uuden musiikin julkaisu on artistin elinehto, jonka lisäksi lisätuloja voi tulla lisensoinnista, mainosten teosta tai yksittäisistä projekteista.

Imago ja taustatiimi

Tähden tai bändin imago on käyntikortti maailmalle ja tätä myötä luotu yhteys fanien kanssa, myy lippuja keikoille, saa ihmiset odottamaan seuraavaa sinkkua kauppoihin ja levittämään sanaa heidän suosikistaan vapaaehtoisesti sosiaalisessa mediassa, näin säästäen markkinointikuluissa.

Lahjakkainkin itsenäinen musiikintekijä tai esiintyjä tarvitsee jossain vaiheessa hyvän taustatiimin tuekseen, varsinkin jos on juuri lyömässä itseään läpi maailmalle. Lähes jokaisen hiotun artistin takana on liuta ihmisiä, jotka pitävät huolen siitä, että taiteilija voi keskittyä olennaiseen, eli musiikin tekemiseen ja esiintymiseen.