Musiikin striimauspalvelut eli suoratoistopalvelut ovat tulleet perinteisen levymyynnin rinnalle ja jo lähes syrjäyttäneet sen ja samalla nousseet monelle artistille tärkeimmäksi tulolähteeksi keikkatulojen lisäksi. Samalla yksittäisten biisien ostaminen netissä on vähentynyt. Suoratoistopalveluiden etuna on niiden huokea hinta. Keskimäärin noin kymmenellä eurolla per kuukausi pääsee käsiksi miljoonien artistien tuotantoon vaivattomasti. Spotify, SoundCloud, Pandora, Apple Music, Tidal, Amazon Music sekä YouTube ovat erityisesti nuorten suosituin tapa kuunnella musiikkia ja löytää uusia artisteja. Helppokäyttöiset älypuhelinsovellukset muun muassa Applen iOS ja Googlen Android -alustoille kulkevat mukana missä vain ja tarjoavat miljoonia biisejä ja soittolistoja sadoissa eri musiikkigenreissä joka makuun.
Spotify
Ruotsissa kehitetty Spotify aloitti julkisen toimintansa vuoden 2008 lopussa. Se on kymmenen vuoden aikana kasvanut yhdeksi suurimmista musiikin striimauspalveluista maailmassa. Spotifysta on maksullisen kuukausitilauksen lisäksi tarjolla mainoksia sisältävä ilmaisversio, jossa äänenlaatu on maksullista versiota heikompi. Vaikka artistivalikoima on merkittävä, kaikkia suosituimpia julkaisuja ei välttämättä löydy ainakaan heti julkaisupäivänä, sillä palvelut kilpailevat tunnettujen tähtien yksinoikeuksista houkutellakseen lisää asiakkaita.
Spotify on viime vuosina joutunut kovan kritiikin kohteeksi, koska useat artistit mukaan lukien Lady Gaga, ovat olleet tyytymättömiä heidän musiikin kuuntelemisesta saatuihin korvauksiin. Miljoona kuuntelukertaa on heikoimmillaan tuottanut vain muutamia satoja euroja korvauksia ja harva artisti kykenee elättämään itseään pelkästään striimauksesta saaduilla tuloilla.
Statistiikkaa vuoden 2017 joulukuussa
- 71 miljoonaa maksavaa asiakasta
- 169 miljoonaa käyttäjää
- Yli 35 miljoonaa kappaletta kuunneltavana
- Kattaa 61 maata/markkina-aluetta
Apple Music
Apple Music aloitti toimintansa vuonna 2015 kesällä. Poiketen Spotifysta, Apple tarjoaa vain maksullisen tilauspalvelun musiikkikirjastoon. iPodista ja iTunesista tuttu Apple tuli mukaan suoratoistomarkkinoille sangen myöhään, mutta on onnistunut lyhyessä ajassa keräämään kymmeniä miljoonia käyttäjiä. Palvelua kritisoitiin alussa huonosta käyttäjäliittymästä ja suuresta energiankulutuksesta puhelimissa, mutta sovellusta on sittemmin päivitetty käyttäjäystävällisemmäksi. Poikkeuksellisesti Apple Musicista on saatavilla myös Android -sovellus.
Tarkempia tietoja palvelusta
- Kattaa yli 100 maata
- 36 miljoonaa käyttäjää helmikuussa 2018
- Yli 40 miljoonaa kappaletta
- Tarjoaa myös videoita katseltavaksi
- Erityinen käyttöliittymä artisteille, jossa voi seurata omaa menestystä esimerkiksi maakohtaisesti tai tietyn käyttäjäryhmän parissa, esimerkiksi iän ja sukupuolen perusteella.
Tidal
Tidal lanseerattiin suurelle yleisölle vuonna 2015 laajan mediakampanjoinnin myötä joka herätti keskustelua puolesta ja vastaan. Palvelua tuotti alunperin norjalainen Aspiro AB, jonka Jay-Z:n omistama yhtiö alun perin osti ja myöhemmin sulautti osaksi uutta yritystä. Nykyään amerikkalainen telejätti Sprint omistaa Tidalista kolmanneksen. Tästä suoratoistopalvelusta on tarjolla vain kuukausimaksulliset versiot. Kaksikymmentä euroa kuukaudessa maksava Premium-palvelu tarjoaa CD-tasoista ääntä pakkaamattomana. Muita myyntivaltteja ovat olleet aluksi vain Tidalissa julkaistut albumit, kuten Kanye Westin “The Life of Pablo”, Jay-Z:n oma albumi “4:44” sekä Rihannan sinkku “Bitch Better Have My Money”. Shawn Carterin ja Kanyen lisäksi Tidalin omistajien joukossa on liuta tunnettuja megatähtiä, kuten Beyoncé, Madonna, Rihanna, Usher, Calvin Harris, Daft Punk, deadmau5, Nicki Minaj ja J. Cole.
Palvelun avainlukuja ja muuta tietoa
- Lähes 50 miljoonaa kappaletta ja 200 000 musiikkivideota
- Arvioiden mukaan noin miljoona tilaajaa vuonna 2017
- Maksaa omien sanojensa mukaan suurimmat rojaltit artisteille ja laulujen kirjoittajille
- Saatavilla 52 maassa