Kesän koittaessa monen nuoren ja vähän vanhemmankin mielessä siintävät unelmat upeasta festarireissusta hyvässä seurassa. Mielikuvituksessa hattaranpinkit kultakuorrutteiset unelmat festareille suuntaamisesta saattavat kuitenkin todellisuudessa olla aivan toista, jos ei muista huolehtia muutamista perusasioista ennen reissuun lähtöä. Muutamalla helpolla vinkillä voi matkaan kuitenkin lähteä hyvillä mielin ja paikan päällä keskittyä nauttimaan musiikkifestareiden huumaavasta tunnelmasta ja antaa hetken viedä mennessään. Poimi tästä parhaat vinkit huolettomaan festarikesään!

1

 

Tarkkaile ennen festarireissulle lähtöä sääennustetta. Jos on jo etukäteen tiedossa, että tuloillaan on kylmä viikonloppu, pakkaa mukaan riittävästi lämmintä vaatetta, jos et halua palella ja antaa kylmän pilata fiilistä. Jos taas on luvassa ennätyshelteitä, kannattaa paksuimmat kerrokset jättää kotiin – mutta ehdottomasti muistaa juomapullo. Muista myös että Suomen sää on kaikkea muuta kuin vakaa, ja milloin vain ilkeä sadekuuro saattaa yllättää iloiset juhlijat. Tällöin olet erittäin kiitollinen itsellesi, jos olet ottanut mukaasi sateenvarjon tai -takin, jotka eivät matkassa paljon paina.

2

Muutama pieni esine saattaa jopa pelastaa koko festariviikonloppusi. Muovipussi ja vessapaperirulla painavat tuskin mitään ja sujahtavat laukkuun kuin laukkuun, mutta tosipaikan tullen niistä saattaa olla yllättävän suuri apu. Sateen yllättäessä muovipussi kätkee sisäänsä arvotavarat ja suojaa ne vedeltä, ja voit istua märällekin alustalle jos peität sen ensin pussilla. Bajamajojen vessapaperitilanne taas saattaa varsinkin iltaa kohden olla melko heikko, ja tällöin olet kiitollinen joka ainoasta paperiarkista joka sinulla on mukanasi.

3

Festareiden leirintäalueilla ei tunnetusti suihkuja ole tarjolla, mikä on ikävä ajatus helteisen bailupäivän jälkeen. Onneksi hygieniasta voi kuitenkin pitää huolta pienemmässä mittakaavassa, nimittäin kosteuspyyhkeellä pyyhkimällä saa suurimmat liat ja hiet pois, ja voi mennä vällyjen väliin ainakin vähän virkistäytyneenä.

4

Mikään ei näytä tyhmemmältä, kuin punaisena kuin rapu kävelevä itsensä huolimattomasti auringossa polttanut bilettäjä. Älä siis ole tuo tunari, vaan käytä aurinkorasvaa. Ihosi kiittää.

5

Pakkaa sään mukaisesti äläkä ota mukaan turhaa tavaraa. Jos luvassa on ennätyshelteitä, et tarvitse montaa hupparia edes kylmien öiden varalle. Etkä varmastikaan tarvitse mukaasi viittä erilaista hattua, ellei luvassa ole naamiaiset.

6

Vältä suuret ruuhkat turvatarkastuksessa festareiden portilla ja tule paikalle ajoissa. Kun tulet ajoissa, pääset sisällekin nopeammin, ja saat varmasti parhaat paikat suosikkiartistisi keikalta, etkä joudu tuuppimaan tietäsi eturiviin vihaisten fanien keskeltä.

7

Turvatarkastus sujuu ripeämmin, jos laukustasi ei löydy mitään potentiaalisestikaan kiellettyä. Ota siis etukäteen selvää kielloista äläkä pakkaa mitään, mikä saattaisi aiheuttaa ongelmia ja viivästystä tarkastuksissa. Kanssabailaajat ja turvamiehet kiittävät!

8

Ota etukäteen selvää, onko festarilla oma sovellus, jonka voit ladata kännykkääsi. Jos sellainen löytyy, lataa se ennen tapahtumaa ja ota siitä kaikki hyöty irti. Usein löydät sieltä tietoa muun muassa esityksistä ja kojuista sekä alueen kartan.